Uitnodiging

Diagnostiek en behandeling van ontwikkelingsproblemen

Vrijdag 18 september 2015 │9.30 – 17.00 uur
NBC Congrescentrum Nieuwegein
Prijs voor professionals € 100 │Voor studenten € 75 │Voor ouders en direct betrokkenen € 50

Naar schatting wordt 1 op de 400 kinderen geboren met een extra X of Y chromosoom, en soms met meerdere. Toch is de kennis over de gevolgen daarvan voor hun ontwikkeling nog beperkt in vergelijking met wat we weten over andere genetische syndromen die even vaak voorkomen. Centraal staan daarom op dit symposium de mogelijkheden in de diagnostiek en behandeling van ontwikkelingsproblemen van deze kinderen. Kinderarts dr. Nicole Tartaglia is een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van ontwikkelingsrisico’s bij kinderen met XY-chromosoomvariaties en heeft een jarenlange ervaring en expertise in het bieden van geïntegreerde zorg voor deze groep. Zij staat aan het hoofd van de eXtraordinarY Kids Clinic van het Children’s Hospital in Denver, dat wereldwijd toonaangevend is op het gebied van de multidisciplinaire aanpak van de behandeling van deze kinderen. Zij zal tijdens het symposium haar unieke kennis op dit gebied delen.
Tijdens het symposium geven daarnaast deskundigen als prof. Hanna Swaab, Sophie van Rijn, Renée Roelofs Petra Barneveld e.a. een overzicht van de cognitieve, emotionele– en gedragsproblemen die bij deze kinderen kunnen voorkomen, en zij laten zien hoe we deze beter kunnen begrijpen en behandelen. Ook wordt een overzicht gegeven van de bestaande hulpverleningsmogelijkheden, variërend van psycho-educatie, extra ondersteuning op school, cognitieve trainingen en gedragstherapeutische interventies. In sommige gevallen is medicamenteuze behandeling nodig om de ontwikkeling optimaal te ondersteunen.

Voor wie?
Het symposium is voor :
• ouders van en direct betrokkenen bij kinderen en mensen van alle leeftijden met het Klinefelter syndroom, Triple X, Turnersyndroom, XXYY syndroom en andere varianten van X of Y chromosomen.
• professionals en behandelaars als orthopedagogen, psychologen, psychotherapeuten, orthopedagoog-generalisten, ggz-psychologen of kinder- en jeugdpsychologen/artsen die mensen met X en Y chromosoom variaties in hun werk tegenkomen.
• Onderzoekers of studenten op dit gebied.